Rendezvények

Következő rendezvényeink:

2023. 10. 14. II. Betyárportya, Kétpó, Almásy Kastély Panzió és Rendezvényház

 

Korábbi rendezvényeink:

A puszta ünnepe

2018. 06. 30. Kisújszállás, Kisgulya-kút

Kisújszállás határában, a Karcag felé vezető út jobb oldalán, a Téglagyár után található gémeskút évek óta elhanyagolt állapotban állt. 2017 nyarán határozta el egy baráti társaság, hogy felújítják. A 2018-as Kisújszállási Nagykun Kalendárium oldalain olvashatták az erről szóló írást, A szomjas betyár hívása címmel. Papp Zsolt hagyományéltető betyár, Szepesi Jenő gépészmérnök, települési képviselő és Tóth Tünde festőművész megkereste a kút tulajdonosát. Bozó Kálmán azonnal az ötlet kivitelezése mellé állt és minden anyagi segítséget megadott. A barátok a munkavégzésben segítettek neki és kollégáinak. A segítők önzetlen köre hamarosan tovább bővült. Nagy István Zoltán felmérte a kút állapotát és meghatározta a szükséges teendőket, szakmai tanácsokat kaptak Nagy Lajostól, és dr. Kui Gábortól.  A kivitelezésben dolgozott Monoki Imre, Nagy Károly, Papp Eszter, Posztós Sándor, Püspöki László. A tulajdonos kollégái pedig Borók Sándor, Máthé István, Tóta Tibor és Újfalusi Pál voltak. A legismertebb közösségi oldalon a Kisújszállási gémeskutak nevű csoportot indította el a baráti társaság, ahol a felújításról részletesen beszámoltak.

2017 szeptember 18-án kezdődött a régi kútkáva elbontása. A kb. 100 éves kút tégláit fél méter mélyen újra rakták, majd két hét múlva a perem megerősítése következett zsalukövezéssel. Októberben tereprendezés és ágasfa keresés történt. A munkálatokról hírt adott a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Új Néplap és a www.szoljon.hu is, Daróczi Erzsébetnek köszönhetően. 2018. januárjában az egyik kútásó, Paszternák János unokája, Paszternák Attila segített a kút történetét megismertetni, nagyapjáról I. világháborús fényképet adott közre, és mesélt az építés technikájáról is, ahogyan a családjától hallotta.  Paszternák János 1968-ban hunyt el, 86 évesen. A ma a határban még meglévő négy gémeskút mindegyikét ő és brigádja készítette. Márciusban a kútba esett régi deszkák kiszedése történt meg Püspöki László saját maga készítette eszközével. Áprilisban a baráti társaság közzé tette a felújítást követő avatási ünnepség programját, A puszta ünnepe meghívóját, amelynek megrendezéséhez sokak felajánlották segítségüket. Májusban a csőszház felújítása kezdődött tetőcserével, vakolatleveréssel. Május 31-én kiderült a kút régi neve is, ami Kisgulya-kút. Háhnné Újfalusi Melinda közreműködésével újabb információkat tudtak meg, az 1970-es években még itt nevelkedtek a borjak, amíg a nagyüzemi istállós állattartásra át nem tértek. 2018. júniusában elkészült a csőszház vakolása és a kút vödre is, utóbbi Szűcs István asztalosmester keze munkája.  A kávaalap gerendáinak lefektetésével már látványos szakaszba fordult a felújítás. Posztós László feltette az interneten a Google Mapsra a kút földrajzi helyét. Június 15-én tudósított újra Daróczi Erzsébet az Új Néplapban az ünnepre való készülődésről és a vödör elkészültéről. A következő napokban megtörtént a káva és az itató építése Nagy Imre, Nagy Miklós és Ifj. Nagy Miklós asztalosmesterek munkájaként. A gémcsere gépi segítséggel történt. A kúthoz vezető földutat is feltöltötték a VGN Kft-nek köszönhetően. Az ünnep előtt az Aktív rádió is közzé tette programajánlójában a rendezvényt. Az értékmentő és hagyományéltető rendezvény feltételeit az ötletgazda Papp Zsolt hagyományéltető betyár, a szervező Szepesi Jenő gépészmérnök, települési képviselő, a főszervező Tóth Tünde festőművész és további támogatóik biztosították.

Június 30-án, Kisújszállás határában először volt ilyen összejövetel. Aki a hely címét kereste, nem találta, mert ez egy legelő, ami most kaszálóként van hasznosítva. A rendezvény célja már nem csak a gémeskút megújulásának megünneplése volt, hanem a figyelem felhívása is a pusztulóban lévő gémeskutak megmentésére és a régi pusztai élet néhány pillanatának megelevenítése. A kilátogató dr. Tóth Albert professzor, tájökológustól megtudták, hogy kezdeményezésére a gémeskutak és a kunhalmok európai értéknek lettek nyilvánítva, 2008-ban.

A puszta ünnepe rendezvény műsorvezetője Bekő Dezső, a Ceglédi Hagyományéltető Baráti Kör vezetője volt. A pusztai ételek főzőverseny zsűri elnöke Molnár Beáta séfasszony Balmazújvárosról, a zsűri tagja volt még Paulusz Miklós hagyományéltető betyár Balassagyarmatról.

Az állatsimogatóban kecskék, bárányok és tyúkok várták az érdeklődőket, előbbiek Bugyik Endre, illetve Szilágyi István és családja állatai, a tyúkok Adamecz Mariannáé és Seress Zoltáné. Kipróbálhatták a kicsik a népi gyermekjátékokat a Ceglédi Hagyományéltető Baráti Kör sátránál. A Kisújszállási Lovas Sportegyesület tagjai közül Szűcs Gábor, Cudar nevű lovával várta a gémeskútnál a fényképezkedésre, állatsimogatásra vágyókat, Bugyik Endre pedig pónifogatozásra vitte a vendégeket napközben. Aki nem jól viselkedett azt deresre húzták az itt portyázó betyárok.

Néprajzi tárgyaival érkezett Vetor György és kedves felesége Nagykátáról, Kása Imre helyi fafaragó szobrait is megtekinthették, saját készítésű deresét pedig a rendezvény ötletgazdája, Papp Zsolt hagyományéltető betyár hozta el. Pozsa Sándor tiszatenyői ostorfonó bemutatóját is megtekinthették. A fakanálforgatók már kora reggel óta nagy munkában voltak, köztük Szepesi Jenő csapatával, Nagy Károllyal és feleségével Rózsikával, továbbá Marton László és a Nagykátai Lovas Hagyományőrző Egyesület csapata, Zagyva Imre Debrecenből és csapata, Monoki Attila Kisújszállásról és a Puszta gyermekei nevű csapata, Furtáról érkezett Lukács Sándor vezetésével a Furta Értékeinek Megőrzése csoport, ők is főztek és gyönyörű viseletüket, hímzésüket is megismerhették.

Az ünnepen fellépett Herbály András Mezőtúrról a Betyártanodával, amelyben élő történelemórát tartott a betyárfegyverekről, majd a budapesti Hagyományőrző Kelevézek következtek rég feledésbe merülő népi hangszereikkel kísért népdalokkal. A Ceglédi Hagyományéltető Baráti Kör karikás ostor bemutatót tartott, és botos táncot adott elő Juhász Zoltán kiskunfélegyházi tagtársuk. Nyuszi fogó versenyen indulhattak a kislányok és a kisfiúk külön-külön, díjuk a megfogott nyuszi volt, Háhnné Újfalusi Melindának köszönhetően.

 A Kisújszállási Lovas Sportegyesület félórájában felvonult a három fogat, Bugyik Endre egyedi készítésű terepkocsival, Szilágyi Lukács és Kovács István hintóval, Tóth Brigitta és Kóré Lajos maratonkocsival. Ezután csoportkép készítése következett a közel száz résztvevővel. A fogatozást mindhárom fogattal igénybe vehették a kilátogatók ezután. Karikás ostor iskolával, és rönkdobó versennyel folytatódott a nap. A hölgyek számát Papp Tímea nyerte Kisújszállásról, az urakét Simon Dávid Debrecen-Józsáról. Értékes nyereményük 1-1 tenyői cifra karikás ostor volt Pozsa Sándor ostorfonó jóvoltából. Kunsági Bogár Bálint ifjú betyárkutató Kisszállásról érkezett, hogy Rózsa Sándor életéről meséljen, és megmutassa, hogyan kell két ostorral egyszerre csergetni.

Megható meglepetés volt mindenki számára a színpadon egy valódi leánykérés. Chriszt László kérte meg kedvese, Vida Henriett kezét.

A főzőverseny fődíját, egy üveg 35 éves 5 puttonyos Tokaji aszút, Zagyva Imre és csapata nyerte marhapörkölttel, második a Monoki Attila vezette Puszta gyermekei csapat lett kecskepörkölttel, a harmadik pedig a Marton László vezette Nagykátai Lovas Hagyományőrző Egyesület birkapörkölttel. Különdíjat kapott Szepesi Jenő és csapata szürkemarha gulyása, Bozó Kálmán és családja szürkemarhapörköltje, és a Furta Értékeinek Megőrzése Csoport slambuca.

A gémeskút avatása előtt a gém sajnos eltörött. A kút avatását Szabó István Albertirsáról érkezett táltos végezte. A kút ásásának technikájáról, Paszternák Attila mesélt, a kút történetét Papp Zsolt mondta el. Monoki Imre néptánca emelte az avatás pillanatait. A vízhúzó verseny elmaradt. Betyárrá fogadásban részesült Somogyi Tamás Várpalotáról, és Chriszt László Vácról.

A tombola fődíját szintén Simon Dávid nyerte Debrecen-Józsáról, amely

2 éjszaka szállás 2 fő részére a balmazújvárosi Pötyi Szállóban és a balmazújvárosi Kamilla gyógyfürdőbe 2 főre szóló belépőjeggyel volt, a felajánló Berettyán Sándor és Molnár Beáta séfasszony.

Köszönet a támogatóknak, segítőknek, fellépőknek, közreműködőknek:

Bozó Kálmán tulajdonosnak, aki lehetővé tette, hogy ilyen gyönyörűen megújult a kút és helyt adott a rendezvénynek.

A kollégáknak, segítőknek, akik az építésben, kivitelezésben működtek közre:

Borók Sándor, Máthé István, Monoki Imre, Nagy Imre, Nagy István Zoltán, Nagy Károly, Nagy Miklós, ifj. Nagy Miklós, Oros Kálmán, Papp Eszter, Posztós Sándor, Püspöki László, Szőcs Béla Csaba, Szűcs István, Tóta Tibor, Újfalusi Pál.

A rendezvény segítői, támogatói: Adamecz Marianna, Aktív Rádió, Bekő Dezső, Berettyán Sándor, Bugyik Endre, Ceglédi Hagyományéltetők Baráti Köre, Chiovini Galéria, Chriszt László, Csiri Ferenc, Cs. Kiss István, Daróczi Erzsébet, Demeter Jánosné, Furta Értékeinek Megőrzése Csoport Lukács Sándor vezetésével, Győri Attila, Hagyományőrző Kelevézek, Háhnné Újfalusi Melinda, Herbály András, Kása Imre, Kiss Zsolt, Kisújszállási Lovassport Egyesület, Kisújszállási Lövészklub, Kovács Rozália, dr. Kui Gábor, Kunsági Bogár Bálint, Mészáros Endre, Móricz Zsigmond Kollégium tagintézménye az Arany János Általános Iskola, Molnár Beáta, Monoki Attila és családja, Monoki Imre, Nagy Károlyné, Nagykátai Lovas Hagyományőrző Egyesület Marton László vezetésével, Nagy Sándor, Paulusz Miklós, Papp Tímea, Pechnig Rezsőné, Pinczés Mónika, Pozsa Sándor, Püspöki Anita, Seress zoltán, Somogyi Tamás, Szűcs Gábor, Szűcs Zsigmond, Tóth Károly, Új Néplap, Varga Imre, Varga Julianna Erzsébet, Városgazdálkodási Nonprofit Kft., Vetor György és neje, Vida Henriett, www.szoljon.hu, Zagyva Imre és családja, és a névtelen tombola felajánlók.

                                                    Papp Zsolt ötletgazda, Szepesi Jenő szervező, Tóth Tünde főszervező

Az esemény elérhetősége: https://www.facebook.com/events/216829872249481

 

II. Puszta Ünnepe

2019. 07. 20. Kisújszállás, Kisgulya-kút

A tavaly felújított gémeskút idén új gémet kapott. Az ország számos pontjáról érkező hagyományőrzők együtt ünnepelték azt a nagyszerű értékmentő munkát, amit Bozó Kálmán tulajdonos végzett itt kollégáival, a Kisújszállási Gémeskutak Közösséggel és a nemrég bejegyzett Pásztortűz Hagyományéltető Egyesülettel.

Reggel csergetéssel ébresztették a várost, a Villanyháztól a Dózsa György utca-Pólya utca útvonalon, a menetet a Kisújszállási Lovas Sportegyesület fogatai kísérték.

Bekő Dezső műsorvezető, a Ceglédi Hagyományéltetők Baráti Köre elnöke köszöntötte a résztvevőket a Kisgulya-kútnál, majd a pusztai ételek főzőverseny zsűri elnöke Rácz Lajos, az Echo Tv séfje, a Kunszövetség tagja, mondta el a köszöntőjét. A zsüri másik tagja Gelei Tamás kunhegyesi séf volt.

Bugyik Endre, a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület tagja pónifogatával tette meg a nap első tiszteletköreit a kút körül, majd a Székely Himnuszt énekelték el közösen Ágh Zsuzsanna népdalénekessel.

A ’48-as Olvasókör Férfi Dalárdája, Angyal Ferenc citeraművész kíséretében pásztornótákat énekelt.

A Kisgulya-kút névtáblát Bozó Kálmán tulajdonos, és Papp Zsolt hagyományéltető betyár, a tábla alkotója leplezte le.

A táblával az egykori kútásókra emlékeztek, Paszternák Jánosra és brigádjára, továbbá az egykori Kisújszállásiak pusztai életére, és az állattartókra. A koszorúkat Bolyós Katalin, a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület tagja, és a Magdi Virágüzlet készítette el, amelyeket Pogács Tivadar és Molnár Beáta, szintén az egyesület tagjai, helyezték el. A Furta Értékeinek Megőrzése Csoport nevében Lukács Sándor elnök koszorúzott. A Bakonyi Betyárok Nemzeti Egyletének kenyerét és sóját Szerencse János adta át Papp Zsoltnak, a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület alelnökének. Lukács Sándor, a Furta Értékeinek Megőrzése Csoport elnöke pedig zászlót adományozott az egyesületnek, amelyet Tóth Tünde elnöknek adott át.

A kiskunfélegyházi Juhász Zoltán botos táncot adott elő.

A budapesti Hagyományőrző Kelevézek rég feledésbe merülő népi hangszereket szólaltattak meg.

A „II. Puszta Ünnepe” rendezvény célja a pusztulóban lévő gémeskutak megmentésére való figyelem felhívása mellett, a régi pusztai élet néhány pillanatának megelevenítése. A puszta elengedhetetlen része volt az állattartás. A Kisújszállási Lovas Sportegyesület 4 fogattal érkezett, Tóth Brigitta vezetésével. A tagok közül bemutatkozott: Herczeg Gyula: egyedileg készített gumis kocsival,

magyar félvér lovaival. Szilágyi Lukács: Szűcs István kisújszállási lakos kezei által készített fa hintóval.

Szabó Csaba egyedi gyártású maratonkocsival, lipicai félvér lovaival, Vígh Zsigmond és családja magyar félvér lovakkal. A délelőtt folyamán fogatozhattak velük is a kedves érdeklődők.

A Vésztői Deák Team, Deák János és gyermekei, Patrícia és Dániel csikósbemutatója nagy sikert aratott. Az ország számos pontján megfordultak már bemutatójukkal. Lovaik: Szikra, a lipicai félvér deres, Matróz, a nóniusz, és Pedro, az angol telivér alkották a csapatot.

Papp Zsolt, a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület tagjai által készített fokosokat adott át két barátnak és az egyesület betyár tagjainak.

A vízhúzó versenyt nagy érdeklődés övezte. 1 perc alatt az urak közül Bora György húzta fel a legtöbb vizet, nyereménye egy karikás ostor, Márton Sándor tiszacsegei mester adományának köszönhetően, a hölgyek közül pedig Molnár Beáta agancsos korbácsot nyerhetett, Pozsa Sándor tiszatenyői ostorfonó mester jóvoltából. A csoportkép idén sem maradhatott el.

Meglepetésekben sem volt hiány a rendezvényen, együtt ünnepelték a 8 éves Együtt Ramóna Kiara, és a 66 éves Márton Sándor születésnapját. Ujj Mária Tünde népdalénekes köszöntötte őket énekével. A tavalyi Puszta Ünnepén történt leánykérést Chriszt László részéről, idén házasodás kísérte, menyasszonyával, Vida Henriettel Herbály András mezőtúri hagyományéltető betyár eskette össze. Szegedről Publik Antal előadóművész, Vass Ildikó népdalénekes, Fazakas János református presbiter és Zetényi Csukás Ferenc író, a Horthy Miklós Társaság elnöke hozta el a kiskunok üzeneteit, dalait, regéit. Ferenc rokona a kisújszállási születésű Csukás István Kossuth-díjas írónak.

A főzőversenyt a Karcagi Birkafőzők Egyesülete nyerte, Molnár Józseffel az élen, díja a Tiltott Csíki Sör és a Dekor Mini Áruház felajánlása, 2. helyezett a Bereki Fakanálforgatók Németh Zoltán vezetésével, 3. A Magyar Közútkezelők Kisújszállási csapata lett, Széll Sándor vezetésével. A 2. és 3. helyezettek Csillag Sándor egyéni vállalkozó, és a Szécsi Hús-Hentesáru felajánlásait nyerték. A zsűri különdíjakat is adott a további főzőcsapatoknak, a kupákat, érmeket Molnár Beáta ajánlotta fel.

Délután a petrencerúd-tartó versenyen és a rönkdobó versenyen mérhették össze az erejüket a jelentkezők. A hölgyek közül Takács Éva bizonyult a legjobbnak, ő kürtöt nyert, amelyet Papp Zsolt kisújszállási hagyományéltető betyár készített, férfi kategóriában pedig Győri Attila vihetett el egy fokost, amely szintén Zsolt keze munkáját dicséri. A rönkdobó verseny díját szintén Győri Attila nyerte, amely a Kis-Új-Lap Kft. által felajánlott falióra, a hölgykategória nyertese Maszik Orsolya, ő ajándékcsomagot kapott.

A Karcagi Talpas Íjász Egyesülettel az íjászatot lehetett kipróbálni, és bemutatót is tartottak.

Ágh Zsuzsanna Bérről érkezett Palóc népdalcsokrát átnyújtani, a kisszállási Kunsági Bogár Bálinttal Rózsa Sándor nyomában járhattak az érdeklődők.

A mezőtúri Herbály András Betyártanodájában a fegyvereké volt a főszerep, közreműködött Túrkevéről Pabar György betyár, és a kisújszállási Kovács István gulyás.

Mónus József többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjász, a Fehér Farkas, a Magyar Kultúra Lovagja, Hajdúnánásról érkezett feleségével, a szintén többszörös világrekorder Mónusné Ruszin Anna Máriával. József beszéde után 150 méterről lőtt célba nyilaival. A tombolasorsolásra is

felajánlott egy világrekorderi címet szerzett nyilat. A tombola két másik fődíját, az ágaprítót, és a kézi motoros fűrészt a Városgazdálkodási Nonprofit Kft. jóvoltából vihették el a boldog nyertesek.

Az érdeklődők napközben fogatozhattak Bugyik Endre pónijaival, volt gyöngyfűzés Heringné Ilikével, népi gyermekjátékok a Ceglédi Hagyományéltető Egyesülettel, ahol a legügyesebbek plüssjátékokat nyerhettek, amelyeket Pintér Timi művésznő ajánlott fel, aki a TV2 csoport zenei csatornájának, a Zenebutiknak énekes sztárja. Az adományt Lukács Sándor, a Furta Értékeinek Megőrzése Csoport vezetője hozta el. Az állatsimogatóban magyar kacsákat láthattak. Pozsa Sándor ostorfonó tartott bemutatót, és a kézműves kirakodó vásárban mindenki talált magának vásárfiát. Papp Zsolt a deresét

is elhozta. Aki rosszalkodott, meggyűlhetett a baja a csendőrökkel is, akik Rákóczifalváról érkeztek.

 

Köszönet a támogatóknak!

Főtámogató: Bozó Kálmán

Támogatók: Aktív Rádió, Chiovini Galéria, Kisújszállás Város Önkormányzata, Kisújszállási Városgazdálkodási Nonprofit Kft., Kisújszállási Művelődési Központ és Könyvtár, Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóságának Kisújszállási Mérnöksége, Mónus József, Rácz Lajos, az Echo TV séfje, a Kunszövetség tagja, Gelei Tamás séf Kunmadaras, Kisújszállási Lovas Sportegyesület, Bugyik Endre, Ceglédi Hagyományéltetők Baráti Köre Bekő Dezső vezetésével, Pintér Timi művésznő a TV2 csoport zenei csatornájának, a Zenebutiknak énekes sztárja, Furta Értékeinek Megőrzése Csoport Lukács Sándor vezetésével, Karcagi Talpas Íjász Egyesület, Kőváriné Dézsi Mária, ’48-as Olvasókör Férfi Dalárdája, Angyal Ferenc, Monoki Imre, Hagyományőrző Kelevézek, Nagy Ibolya, Demeter Jánosné, Effektív Közösségekért Egyesület, Márton Sándor, Pozsa Sándor, Papp Zsolt, Papp Tímea, Papp Eszter, Pogács Tivadar, Pogács Gréta, Szigetiné Huszti Piroska, Chriszt László, Vida Henriett, Takács Kristóf Zénó, Bolyós Katalin, Szabari László, Monoki Imre, Nagy Károly, Nagy Károlyné, Győri Attila, Szepesi Jenő, Oláh Tibor, Fodor Attila, Fodor Edit, Fodor Eszter, Csorja József, Molnár Beáta, Ágoston Csaba, Balogh Zsolt, Somogyi Tamás, Varga Julianna Erzsébet, Mészáros Endre, Kása Gábor, Nagy István Zoltán, Hering Istvánné, Szűcs Zsigmond, Publik Antal, Vass Ildikó, Fazakas János, Zetényi Csukás Ferenc, Ágh Zsuzsanna, Bodó János, Kunsági Bogár Bálint, Herbály András, Pabar György, Kovács István, Széll Zoltán, Szilágyi Lukács, Vésztői Deák Team, Deák Csavar Barkácsbolt, Kisúj Travel Kft., Kis-Új-Lap Kft., Magdi Virágüzlet, Daróczi Erzsébet, Újszállási Rácz Lajos, Pinczés Mónika, Pocsai Gábor, Posztós Lászlóné, Kubicsek Gyula, Kőváriné Dézsi Mária, Magdi Virágbolt, Szécsi Hús Hentesáru, Kelemen József Dohánybolt és Fagylaltozó, Karitatív Önkéntesek Kisújszállási Egyesülete, Forgács Balázs Nemzeti Dohánybolt, Copyland Papír-Írószer, Julcsi Ajándék Üzlet, Tiltott Csíki Sör, Dekor Mini Áruház, Csillag Sándor egyéni vállalkozó, a Szécsi Hús-Hentesáru, Püspöki Anita, Kisújszállási Lövészklub, Papp Lajos, Papp Lajosné, Adamecz Mariann, Seress Zoltán, Galó Zoltán, dr. Monoki Elek, Balogh Zsolt, és a névtelen támogatók.

Szervezők: Oláh Tibor József elnökségi tag, Papp Zsolt alelnök, Szepesi Jenő egyesületi tag

Főszervező: Tóth Tünde, a Kisújszállási Gémeskutak Közösség és a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület elnöke

Az esemény elérhetősége: https://www.facebook.com/events/2136819109709286

 

III. Puszta Ünnepe

2020.07.25. Kisújszállás, Kisgulya-kút

A Magyarországon található, 2008-ban Európai Értékké nyilvánított több, mint százéves gémeskutak egyike, a 2018-19-ben megújult kisújszállási Kisgulya-kútja avatóünnepségéből hagyományéltető rendezvénnyé vált programot, idén III. Puszta Ünnepe néven rendezte meg a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület és a Kisújszállási Gémeskutak Közösség. Az esős idő miatt a programok és a versenyek egy része elmaradt. Fellépett a jánoshalmi Pöndölösök Női Citerazenekar, majd megemlékeztek a rendezvény ötletgazdájáról, a kút felújításának lelkes kezdeményezőjéről, a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület alapító alelnökéről, Papp Zsolt hagyományéltető betyárról. Az általa készített Jász-kun huszár szobrot koszorúzták meg családjával együtt, és a betyárok közös csergetéssel, lövéssel tisztelegtek az emlékének. Csikós bemutatót tartott a dévaványai Kun Ádám, a dabasi Schwänger Ferenc Benji, a jászkiséri Tóth Ferenc, a tiszaörsi Tóth László, és a Vésztői Deák Team. Születésnapi köszöntésben részesültek a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület tagjai, a tiszacsegei Márton Sándor, és a kisújszállási Oláh Tibor. Esketésre is sor került, az „ifjú” pár a Pöndölösök Női Citerazenekar Tagja, Mészárosné Csontos Rozália Irma és Tokodi Gyula. A szertartást Herbály András tartotta. Fellépett még a Bogácsi Pávakör, és a budapesti Hagyományőrző Kelevézek. A kisújszállási Kovács István karikás ostor bemutatót tartott. A kiskunfélegyházi Juhász Zoltán botos táncot, majd a kisújszállási Ujj Imre Milánnal közösen legényest táncolt. Részt vett még Kiss Ferenc, aki echós szekerével fuvarozta a résztvevőket, ő egyébként 1979-80-ban a háztáji csordát itatta itt, 1981-ben pedig gulyás volt ugyanitt a kisgulyával. Eljött a népszerű Dalriada együttes, akik itt forgatták új betyárballadájuk videóklipjének néhány jelenetét. Kézműves bemutatót tartott a hungarikummá lett kunhímzés egyik kisújszállási művelője, Pápai Istvánné, Ica. A pusztai ételek főzőversenyének zsűri elnöke Molnár Beáta séfasszony, a Panoráma Világklub Balmazújvárosi Társklubjának elnöke, a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület tagja volt, zsűri társai Wilhelm György és Robi RB mesterszakácsok a szlovákiai Lég településről. 7 főzőcsapat mérette meg magát, különdíjat nyert Szepesi Jenő, a „Mi ketten”, a „Pákozdi betyár”, aki egy 1815-ben készült rézbográcsban főzte az ételt (lásd fotók), és a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület Oláh Tibor által vezetett főzőcsapata. Harmadik helyezett a kisújszállási „Öcsém” csapata, a II. helyezett Lég község csapata, az I. helyezett pedig a „Sándor-Rock csapata lett Tóth Sándor vezetésével, Karcagról, a galaburgyi ételével. Eddig nem látott fegyverekkel érkezett Herbály András hagyományéltető betyár Mezőtúrról a betyártanodájával, így egy bronzkori, kb. 3500 éves ősfokos másolatával, és a ’48-as szabadságharcban használt eredeti botokkal, és mordállyal. A balatonszárszói Vesztergám Miklós tárogatóművész fellépése zárta az újra esősre forduló napot.

A kézművesek portékái közül ékszereket, fafaragást, bőrműves termékeket, tülköt, sajtot, chilis szószokat, kunhímzéses használati tárgyakat, kürtös kalácsot, népviseletet, és pörkölt mandulát is lehetett vásárolni.

Köszönet a támogatóknak:

Főtámogató: Bozó Kálmán, Városgazdálkodási Nonprofit Kft., Nagykun Hagyományőrző Társulás. Támogatók: Aktív Rádió, Andrási Endre, An Chili Garden, Ágh Zsuzsanna, Bihar és Sárrét Értékei Csoport, Bodó János, Bogdánné Rácz Margit, Bolyós Katalin, Bogácsi Pávakör, Bugyik Endre, Chiovini Galéria, Chriszt László, Csécsi Ferenc, Csorja József, Dalriada együttes, Daku Zoltán, Daróczi Erzsébet, Dekor Mini Áruház, Demeter Jánosné, Fehér Dezső, Ferenczi Attila, Fodor Attila, Fodor Kálmán, Forgách Balázs Nemzeti Dohánybolt, Forgó István, Hagyományéltető csendőrök, Juhász Zoltán, Kása Gábor, Kiss Ferenc, Kisújszállási Gémeskutak Közösség, Kisújszállási Lövészklub, Kisújszállási Művelődési Központ és Könyvtár, Kisújszállás Város Önkormányzata, Kovács István, Kun Ádám, Lerch Péter, Lukács Sándor, Magdi Virágbolt, Márton Sándor, Mecsei Irén, Mészáros Endre, Molnár Beáta, Mónus József, Nagy Károly, Nagy Károlyné, Nagy Viktor,  Nagykun Hagyományőrző Társulás, Oláh Tibor József, Papp Lajos, Papp Lajosné, Pápai Istvánné, Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület, Pápai Istvánné, Pinczés Mónika, Pintér Timi, Pogács Tivadar, Pöndölösök Női Citerazenekar, Robi RB,  Sápi Istvánné, Sipos István, Somogyi Tamás, Szabari László, Szepesi Jenő, Szigetiné Huszti Piroska, Szilágyi Lukács, Sztrókay Tibor, Szász Károly, Szécsi Hús és Hentesáru, Szűcs Zsigmond, Takács Julianna, Tóth Ferenc, Tóth László, Tóth Tünde, Ujj Imre Milán, Varga Julianna Erzsébet, Varga Miklós László, Vesztergám Miklós, Vésztői Deák Team, Vida Henriett, Vígh Zsigmond és családja, Wilhelm György, Zetényi-Csukás Ferenc

Szervezők: Oláh Tibor József alelnök, Fodor Attila elnökségi tag, Szepesi Jenő egyesületi tag

Főszervező: Tóth Tünde, a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület és a Kisújszállási Gémeskutak Közösség elnöke

Az esemény elérhetősége: https://www.facebook.com/events/272218713891801

 

Hagyományéltető gyermeknap és III. Puszta Ünnepe folytatás

2020. 09. 06. Kisújszállás, Kisgulya-kút

A Magyarországon található, 2008-ban Európai Értékké nyilvánított több, mint százéves gémeskutak egyike, a 2018-19-ben megújult kisújszállási Kisgulya-kútja avatóünnepségéből hagyományéltető rendezvénnyé vált programot, idén összevonva két rendezvényt „Hagyományéltető gyermeknap és III. Puszta Ünnepe folytatás” néven rendezték meg a kút körül a szervezők, a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület, és a Kisújszállási Gémeskutak Közösség, mivel a júliusi Ünnepet javarészt elmosta az eső. A gyönyörű szeptember 6-i nap reggelén a Szent Korona hőlégballon Mede Ferenc tulajdonossal, elsősorban a gyermekeket vitte fel 10 méter magasra. A vendégeket vitéz Bekő Dezső műsorvezető, a Ceglédi Hagyományéltető Baráti Kör elnöke köszöntötte, majd a Himnusz és a Székely Himnusz eléneklése következett Ágh Zsuzsannával, a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület tagjával. Bugyik Endre mini Shetland pónitenyésztő és Kiss Ferenc ekhós szekeres fogatai tették meg az első tiszteletköröket a kút körül. Kiss Ferenc egyébként 1979-80-ban a háztáji csordát itatta itt, 1981-ben pedig gulyás volt ugyanitt a kisgulyával. A pusztai ételek főzőversenyét a zsűri elnöke Molnár Beáta séfasszony, a Panoráma Világklub Balmazújvárosi társklubjának elnöke, a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület tagja és a zsűri másik tagja, Csányi Sándor gulyáskirály nyitotta meg. Ezután Angyal Ferenc kisújszállási citeraművész műsora következett, majd koszorút helyeztek el a kút káváján a kút egykori készítői, tulajdonosai, használói, az állattartók, és a felújítók emlékére. Megemlékeztek a rendezvény ötletgazdájáról, a kút felújításának lelkes kezdeményezőjéről, a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület névadó alapító alelnökéről, Papp Zsolt hagyományéltető betyárról, koszorú elhelyezésével az általa készített Jász-kun huszár szobornál, majd a betyárok, közös csergetéssel. Juhász Zoltán kiskunfélegyházi néptáncos műsora után a Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület tagjai, Szilvás József és Mosonyi Márk mutatták be korhű öltözetüket. Szűcs Gergely kisgyőri népzenész először vett részt az ünnepen saját készítésű hangszereivel, amelyeket meg is szólaltatott. Csikós bemutatót tartottak a dabasi csikósok, köztük Schwänger Ferenc Benji, hozzájuk délután a Vésztői Deák Team is csatlakozott. Tóth Tünde tortával köszöntötte Juhász Zoltán néptáncost, majd a balatonszárszói Vesztergám Miklós tárogatóművész lépett színpadra. A csoportkép készítése után deresre húzás következett. A malacfogó versenyt már nagyon várták a gyermekek, a vietnámi csüngőhasú malackát Szűcs Zsigmond, és Szűcsné Rapi Anikó ajánlotta fel. A kis jószág boldog új tulajdonosa Majláth Anna lett.  A vízhúzó, petrencerúd-tartó és rönkdobó versenyekre az urak és a hölgyek egyaránt jelentkezhettek. A versenyek eredményei: a pusztai ételek főzőversenyén 12 csapat indult, az 5 kisújszállási mellett 2 furtai, 1-1 karcagi, hortobágyi, szolnoki, és székesfehérvári csapat. Az 1. helyezést a szolnoki „Andi-Bandi” csapat érte el, a Berkó András vezetésével készített kaszás lebbenccsel. A 2. helyen a hortobágyi Posta László végzett csikóstokánnyal, a 3. helyezést a furtai „Bihar és Sárrét Értékei Csoport” érte el Somogyi Attilával, akik babgulyást főztek. Nyeremények: az 1. helyezett Márton Sándor tiszacsegei bőrműves mester karikás ostorát, és a Forgách Balázs Nemzeti Dohánybolt ajándékát, a 2. és 3. helyezett a tiszavasvári An Chili Garden chilis ajándékcsomagjait nyerte.

A vízhúzó versenyen a hölgyek között holtversenyben Fodor Edit és Molnár Beáta végzett az 1. helyen, egyikük Víghné Horváth Ilona kisújszállási kun mintával hímzett tarisznyáját, másikuk a Demeter Jánosné által felajánlott kávéfőzőt nyerte. A vízhúzó férfi kategóriát Pálfi Ádám nyerte, ajándéka Márton Sándor tiszacsegei bőrműves mester pásztorkészsége lett. A rönkdobó versenyt a hölgyek közül Liszkai Anita nyerte, az uraknál Csízi Dávid lett a legjobb, nyereményük egy-egy gyógynövényes ajándékcsomag volt, Fodor Kálmán felajánlásának köszönhetően. A petrencerúd-tartó versenyt a hölgyek mezőnyében Török Mária nyerte, az uraknál Győri Attila győzedelmeskedett, nyereményük Rácz Ernő szeghalmi csontfaragó mester egy-egy ajándékcsomagja lett. A cifraszűr mustrán 6 induló közül a tiszacsegei Márton Sándor hortobágyi szűrét találta a legszebbnek a Nagy István Zoltán, Vassné Fülöp Ildikó, és Zetényi-Csukás Ferenc alkotta zsűri. A győztes nyereménye egy ajándékcsomag lett, a Szécsi Hús és Hentesáru felajánlásából, és egy edénykészlet Nagy Károlynénak köszönhetően. Ezután Zetényi-Csukás Ferenc író lépett színpadra, és egy betyártörténetet mesélt, Publik Antal verset adott elő. Dr. bene Gábor jogász a Magyarság összetartozásáról osztotta meg gondolatait. Mónus József többszörös világrekorder tradicionális harci cél- és távlövő íjász előadása és céllövése után ünnepélyes díszíj átadás volt Zetényi-Csukás Ferenc részére, az íjat Mónus József adta át. Díszíjat kapott még Tóth Tünde főszervező, a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület elnöke, és a műsorvezető, vitéz Bekő Dezső is. Publik Antal nyilat kapott Józseftől. Tóth Tünde főszervező okleveleket adott át: Kovács István részére a legkiválóbb karikás ostor bemutatóért, Vassné Fülöp Ildikónak, majd Zetényi-Csukás Ferencnek a cifraszűr mustra zsűrizésért, és a rendezvényhez nyújtott munkáért, és vitéz Bekő Dezsőnek a műsorvezetői munkájáért. Ajándékot adott át Mónus József, Mónusné Ruszin Anna Mária, és Publik Antal részére a rendezvényhez nyújtott munkájukért.

 Napközben volt még a gyerekek számára állatsimogató, lovagoltatás, fogatozás a Kisújszállási Lovas Sportegyesülettel, népi gyermekjátékokkal várta a kicsiket a Ceglédi Hagyományéltető Baráti Kör, és Vetor György Nagykátáról, náluk a legügyesebbek plüssfigurákat és mesekönyveket nyerhettek. Kézműves bemutatót tartott a hungarikummá lett kunhímzés egyik kisújszállási művelője, Pápai Istvánné Ica és a tiszacsegei bőrműves mester, Márton Sándor, tőlük a közösen elkészített tárgyakat hazavihették az apróságok. Napközben íjászat is várta a kicsiket Ágh Zsuzsannával és Bodó Jánossal. Bemutatták a gyerekeknek a gémeskút használatát is. Volt még karikás ostor-, és népviselet bemutató, a hagyományéltető csendőrök is vigyáztak a rendre. A kézműves kirakodók széles választékában mindenki találhatott vásárfiát. A tombolán értékes nyereményeket lehetett nyerni, kétféle volt, az egyik fődíja mosógép, a Városgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek köszönhetően, mellé Pintér Timi cd, a másik tombolán Mónus József saját készítésű íját vihette haza a szerencsés nyertes.

 Köszönet a támogatóknak: főtámogató Bozó Kálmán, és a Városgazdálkodási Nonprofit Kft. A rendezvényt pályázat útján Kisújszállás Város Önkormányzata is támogatta. További támogatók: Aktív Rádió, An Chili Garden, Andrási Endre, Angyal Ferenc, Ágh Zsuzsanna, Ágoston Szilvia, vitéz Bekő Dezső, Bihar és Sárrét Értékei Csoport, dr. Bene Gábor, Bodó János, Bogdánné Rácz Margit, Bolyós Katalin, Bugyik Endre, Bukta János, Ceglédi Hagyományéltető Baráti Kör, Chiovini Galéria, Chriszt László, Csányi Sándor, Csécsei Ferenc, Csorja József, Daku Zoltán, Daróczi Erzsébet, Dekor Mini Áruház, Demeter Jánosné, Fehér Dezső, Ferenczi Attila, Fodor Attila, Fodor Edit, Fodor Eszter, Fodor Kálmán, Forgách Balázs Nemzeti Dohánybolt, Forgó István, Győri Attila, Juhász Marianna, Juhász Zoltán, Kása Gábor, Kecse András, Kiss Ferenc, Kisújszállási Lovas Sportegyesület, Kisújszállási Művelődési Központ és Könyvtár, Kovács István, Kun Ádám, Lukács Sándor, Magdi Virágbolt, Márton Sándor, Mecsei Irén, Mede Ferenc, Mészáros Endre, Molnár Beáta, Molnár István Hunor, Mosonyi Márk, Mónus József, Nagy András, Nagy István Zoltán, Nagy Károly, Nagy Károlyné, Németh Judit, Oláh Tibor József, Oláh Tibor, Papp Lajos, Papp Lajosné, Pápai Istvánné, Pinczés Mónika, Pintér Timi, Pogács Gréta, Pogács Tivadar, Publik Antal, Rácz Ernő, Sápi Istvánné, Sipos István, Somogyi Attila, Somogyi Tamás, Szabari László, Szász Károly, Szécsi Hús és Hentesáru, Szilvás József, Szepesi Jenő, Szigetiné Huszti Piroska, Szilágyi Lukács, Sztrókay Tibor, Szűcs Gergely, Szűcsné Rapi Anikó, Szűcs Zsigmond, Takács Julianna, Takács Kristóf, Tóth Tünde, Varga Julianna Erzsébet, Varga Miklós László, Vassné Fülöp Ildikó, Vesztergám Miklós, Vésztői Deák Team, Vetor György, Vetor Györgyné, Vida Henriett, Víghné Horváth Ilona, Vígh Zsigmond és családja, Weldin Zoltán, és Zetényi-Csukás Ferenc.

Szervezők: Oláh Tibor József alelnök, Fodor Attila elnökségi tag, Szepesi Jenő egyesületi tag

Főszervező: Tóth Tünde, a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület és a Kisújszállási Gémeskutak Közösség elnöke

Az esemény elérhetősége: https://www.facebook.com/events/306801157402723

 

IV. Puszta Ünnepe hungarikumokkal

2021. 07.24-25. Kisújszállás, Kisgulya-kút


A Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület, áprilisban elhunyt tagjának, Bugyik Endre emlékének ajánlotta az először két napossá lett rendezvényt, amely a kisújszállási Kisgulya-kútnál volt.

Megemlékeztek a májusban elhunyt Kiss Ferenc fogatosról is, aki segítője volt a korábbi rendezvényeknek. Koszorút helyeztek el, és közös karikás ostor csergetésre is sor került a 2019-ben elhunyt névadó alapító alelnök, a rendezvény ötletgazdájának, Papp Zsoltnak az emlékére is a kútnál. 2021. 07.24-25-én a hungarikumok jegyében a főzőversenyen a karcagi birkapörkölt, és a gulyásleves külön kategóriát kapott, a kun ételek is külön díjazásra kerültek, és a sütemények is. A zsűri elnök Molnár Beáta egyesület tag, a Panoráma Világklub Balmazújvárosi Társelnöke volt, és Wilhelm György mesterszakács, a Szabadtüzi Lovagrend tagja. Vitéz Bekő Dezső, a Ceglédi Hagyományéltető Baráti Kör elnöke volt a műsorvezető szombaton. Egy 3 fontos 1848-as ágyúmásolat díszlövésével vette kezdetét reggelente a program, Lukács Sándor hagyományőrző tüzér hadnagy, egyesületi tag vezényletével, majd a napok folyamán az egyfontos ágyú hangját is megismerhették. Kiss Ferencné és családja echós szekerén fogatozta az érdeklődőket mindkét nap, ahogyan a Kisújszállási Lovas Sportegyesület is.  Márton Sándor népi hagyományőrző bőrműves mester bemutatta a csikóbőrös kulacsot, és a nemrég hungarikummá lett karikás ostort, majd kézműves foglalkozásra várta az érdeklődőket. Pápai Istvánné kunhímző, és a Szalma- és Csuhéfonó Baráti Kör is várta az ügyeskezűeket. A gémeskút használatát is bemutatta a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület, majd megitatták az állatokat. A karámban Tomi, a póniló, Deák János és családja lova várta a simogatásokat. Angyal Ferenc citeraművész, Juhász Zoltán néptáncos, és Nagy Tünde tekerőlantos műsora után, Herbály András a betyártanodáját, és a nagykun legénybotot mutatta be, amely a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktár része. A bocskai viselet, népviselet, és a cifraszűrmustra zsűri elnöke dr. Bartha Júlia etnográfus, turkológus, néprajzi szakértő volt, zsűritársai pedig Zetényi-Csukás Ferenc író, és Vassné Fülöp Ildikó voltak. Fellépett a Hagyományőrző Kelevézek, Publik Antal előadóművész, Zetényi-Csukás Ferenc író, Fazakas János, Simon Évike többszörös Arany Páva díjas népdalénekes, és Vesztergám Miklós tárogatóművész, aki a hungarikum tárogatót is bemutatta. Kovács István karikás ostor bemutatója, majd a deresre húzás, és asszonyverés sokak tetszését elnyerte, ahogyan a vésztői Deák Team csikós bemutatója is! Először járt itt az Olas Nemzetség, Rusz és Viking testvérek, a csatázni vágyó gyerekek nagy örömére. Mónus József többszörös világrekorder harci-, cél-, és távlövő íjász bemutatójára ismét sokan voltak kíváncsiak. Külön tombolán az általa készített íj volt megnyerhető, a másik tombolán pedig kombinált hűtőszekrényt vihetett haza a nyertes a Városgazdálkodási Nonprofit Kft. jóvoltából. Napközben a Ceglédi Hagyományéltető Baráti Kör és Vetor György népi gyermekjátékait próbálták ki a kicsik, az ügyesek ajándékokat is kaptak.  Íjászkodhattak is Ágh Zsuzsanna és Bodó János egyesületi tagokkal. Volt még pónilovagoltató, szalmavár, és kézműves vásár. Betyárok, és csendőrök is vegyültek a látogatók közzé. Este Oros Imre nótaénekes szórakoztatta a vendégeket.

Vasárnap Simon Évike debütált műsorvezetőként, többször énekelt is, így a Püspökladányból először érkező Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkörrel. Csikósbemutatót Irázi Anna és Irázi Károly tartott. Malacfogó verseny is a volt a gyerekeknek. A felnőttek pedig mindkét nap megmérettethették magukat a vízhúzó, rönkdobó-, petrencerúd-tartó, és a szalmabála görgető versenyeken.

A rendezvény fő támogatói Városgazdálkodási Nonprofit Kft., Bozó Kálmán, és Kisújszállás Város Önkormányzata volt.

Köszönet a további támogatóknak is: Andrási Endre, An Chi-Li Garden, Angyal Ferenc, Ágh Zsuzsanna, dr. Bartha Júlia, Bekő Dezső, Bihar és Sárrét Hagyományőrző Csoport, Bo Viktor, Bolyós Katalin, Budavári Magdolna, Ceglédi Hagyományéltető Baráti Kör, Chiovini Galéria, Chriszt László, Cseh Judit, Csécsei Ferenc, Csorja József, Daróczi Erzsébet, Dekor Mini Áruház, Demeter Jánosné, Fazakas Sándor János, Fodor Attila, Fodor Edit, Fodor Eszter, Fodor Kálmán, Forgách Balázs Nemzeti Dohánybolt, Forgó István, Galó Zoltán, Győri Attila, Herbály András, Horváth Lajos, Huszti Piroska, Irázi Anna, Irázi Károly, Juhász Mariann, Juhász Zoltán, Kása Gábor, ifj. Kiss Ferenc, Kiss Ferencné, Kisújszállási Lovas Sportegyesület, Kisújszállás Város Önkormányzata, Kisújszállási Művelődési Központ és Könyvtár, Kisújszállási Gémeskutak Közösség, Kovács István, Kun Ádám, Kun-Épforg Kft, Lili Butik, Lukács Sándor, Magdi Virágbolt, Márton Sándor, Mecsei Irén, Mészáros Endre, Molnár Beáta, Molnár Imre, Mónus József, Mosonyi Márk, Nagy Károly, Nagy Károlyné, Nagy Tünde, Nánási Gyula Krisztián, Németh Judit, Németh Vivien, Oláh Tibor József, ifj. Oláh Tibor, Oros Imre, Pabar György, Papp Lajos, Papp Lajosné, Pápai Istvánné, Pechnig Rezső, Pechnig Rezsőné, Pethe Attila Istvánné, Pinczés Mónika, Pintér István, Pogács Gréta, Pogács Tivadar, Publik Antal, Püspöki Anita, Püspöki László, Sápi István, Sápi Istvánné, Simon Évike, Sipos István, Somogyi Attila, Somogyiné Keszeli Tímea Anikó, Somogyi Tamás, Stílus Papírbolt, Süveges Ibolya, Szabari László, Szalma- és Csuhéfonók Baráti Köre, Szarvas Zsolt Tamás, Szász Károly, Szepesi Jenő, Szécsi Hús- és Hentesáru, Szilágyi Lukács, Szilvás József, Sztrókay Tibor, Szűcs Zsigmond, Takács Julianna, Tóth Sándor, Tóth Tünde, Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör, Varga Juliánna Erzsébet, Varga Miklós László, Vassné Fülöp Ildikó, Vesztergám Miklós, Vésztői Deák Team, Víghné Horváth Ilona, Vígh Zsigmond és családja, Vitális Klíma, Wilhelm György, Zetényi-Csukás Ferenc

Szervezők: Oláh Tibor József alelnök, Fodor Attila elnökségi tag, Szepesi Jenő egyesületi tag

Főszervező: Tóth Tünde, a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület és a Kisújszállási Gémeskutak Közösség elnöke

Az esemény elérhetősége: https://www.facebook.com/events/257196232863611

 

II. Hagyományéltető gyermeknap

2021. 09. 04. Kisújszállás, Kisgulya-kút

A Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület, és a Kisújszállási Gémeskutak Közösség társszervezésében megtartott rendezvény, egy 1848-as ágyúmásolat díszlövésével vette kezdetét, Lukács Sándor hagyományőrző tüzér hadnagy vezényletével. A Vésztői Deák Team hortobágyi csikósbemutatóját a nap folyamán kétszer is megcsodálhatták, délután a bemutató kiegészült Tóth László tiszaörsi, és Szappanos Tibor nagyiványi csikósokkal. Kiss Ferencné és családja echós szekerén welsh pónijaikkal fogatozta az érdeklődőket. A gémeskút használatát is bemutatta az egyesület, majd az állatokat is megitatták a lovasok. A karámban Tomi, a póniló, Deák János és családja lova várta a simogatásokat, majd lovagoltak is rajta a gyerekek. A betyárok, csikósok közös csergetése, majd a deresre húzás, és asszonyverés sok derűs percet okozott a közönségnek! A főzőversenyen pusztai ételek készültek, a nyertes a kisújszállási „Öcsém” csapata lett. Bo Viktor 12 éves gyermekénekes dalai nagy tetszést arattak. Napközben az egyesület és családtagjaik, barátaik által készített népi gyermekjátékokat örömmel próbálták ki a kicsik, az ügyesek ajándékokat is kaptak.  Az íjászatot Ágh Zsuzsanna és Bodó János biztosította a gyerekeknek. A kézművesektől vásárfiát, testfestést lehetett választani. Szabó József pónijaival is lehetett lovagolni. A nagyobb gyermekek a rönkdobó versenyen is indulhattak. A tombolán egy gyermekbiciklit vitt haza a fődíj nyertese.

A rendezvény fő támogatói Bozó Kálmán, és a Nagykun Hagyományőrző Társulás volt.

Köszönet a további támogatóknak is: Szűcs Zsigmond, Demeter Jánosné, Németh Judit, An Chi-Li Garden, Andrási Endre, Ágh Zsuzsanna, Bodó János, Bihar és Sárrét Hagyományőrző Csoport, Csorja József, Demeterné Csökmei Éva, Fodor Attila, Forgó István, Kása Gábor, Kása Imre, Kiss Ferencné és családja, Kovács István, Lukács Sándor, Márton Sándor, Mészáros Endre, Molnár Beáta, Nagy Károly, Nagy Károlyné, Németh Judit, Oláh Tibor József, Pethe Attila István, Pethe Attila Istvánné, Szarvas Zsolt Tamás, Sápi István, Sápi Istvánné, Somogyi Attila, Somogyiné Keszeli Tímea Anikó, Somogyi Tamás, Szappanos Tibor, Szepesi Jenő, Tóth László, Tóth Tünde, Varga Julianna Erzsébet, Varga Miklós László.

Szervezők: Oláh Tibor József alelnök, Fodor Attila elnökségi tag, Szepesi Jenő egyesületi tag

Főszervező: Tóth Tünde, a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület és a Kisújszállási Gémeskutak Közösség elnöke

Az esemény elérhetősége: https://www.facebook.com/events/990712178353976

 

V. Puszta Ünnepe

2022. 07. 23. Kisújszállás, Kisgulya-kút

A felújított százéves gémeskút, a Kisgulya-kút köré vártuk idén is a hagyományéltető barátainkat, az egykori pusztai élet pillanatainak megelevenítésére, magyar hagyományaink, népi kultúránk megélésére. Minden gémeskút Európai Értékké lett nyilvánítva 2008-ban, a kisújszállási dr. Tóth Albert tájökológus, emeritus professzor kezdeményezésére. Az országos nyilvántartásba ekkor több, mint 3000 kút került fel, köztük a Kisgulya-kút is. Állapotuk különböző, megmentésükre sok helyen összefogás szükséges. Ne hagyjuk veszni őket!

Rendezvényünkön 1848-as ágyúmásolat díszlövésével tisztelegtünk Oszter Sándor művész úr (1948-2021) emléke előtt, aki Rózsa Sándor megformálója volt, és példája nyomán mai is egyre többen öltik magukra a betyárgúnyát, és büszkén viselik! A díszlövést Lukács Sándor hagyományőrző tüzérhadnagy tagtársunk végezte 1 fontos, és 3 fontos ágyúval. Emlékeztünk elhunyt ötletgazdánkról, alelnökünkről, Papp Zsoltról, (1974-2019), továbbá Bugyik Endre tagunkról (1962-2021), mini Shetland pónitenyésztőről, és Kiss Ferenc fogatosról (1964-2021), segítőnkről. Emlékükre közös karikás ostor csergetés volt, és a fogatok tiszteletkört tettek.

Bemutattunk hungarikumokat, nemzeti és helyi értékeket is. Készültek hungarikum ételek: gulyás, karcagi birkapörkölt, tiszai halászlé! Pálinka is volt, a Cefredoktor Kft. mutatkozott be nálunk, akiknek a kiváló munkájukat nem csak a bérfőzetők elégedettsége jelzi évek óta, hanem a 2021-es évi Országos Pálinka és Törkölypálinka versenyen elért eredményük: IKUN Málna és Feketeribizli pálinkáik Champion minősítést kaptak! A nemrég hungarikummá lett karikás ostort, és a csikóbőrös kulacsot mutatatta be Márton Sándor pásztorhagyományőrző bőrműves mester. Kézműves foglalkozásra is várta az érdeklődőket. Tanítványát is elhozta, akit ünnepélyesen elismerő oklevélben részesített. Megismerhettük a kunhímzés helyi motívumait, ki is próbálhattuk a Morgó Hímzőkör tagjaival, vagy csipkét is készíthettünk a Morgó Csipkeverő Körrel. Megidéztük a betyárvilágot, főztünk pusztai ételeket, vizet húztunk a Kisgulya-kútból, rönköt dobtunk, megcsodáltuk a lovas bemutatókat, megmutattuk népviseleteinket, kipróbáltuk a karikás ostort, drukkoltunk Mónus József többszörös világrekorder, tradicionális távlövő íjász céllövéséhez, míves vásárfiával térhettünk haza, vagy épp tombolanyereménnyel! Aki rosszalkodott, azt a csendőrök a dereshez vitték, és ellátták a baját, a csikósok, meg a pásztorok! Megtiszteltek minket most először a Hortobágy Örökös Pásztorai! Köztük a tavasszal megválasztott Szőnyi Imre bácsi, aki 98 éves! Eljött hozzánk egy gémeskút készítő, Kárai Mátyás! Zenélt a Hagyományőrző Kelevézek régi népi hangszereken. Tekerőlanton játszott a tanítvány is, Nagy Tünde, párja pedig néptáncot adott elő. Angyal Ferenc citeraművész kisújszállási népdalokat játszott. A Nagykun Táncegyüttes és a Bokorvirág Hagyományőrző Egyesület ifjúsági csoportjai is először léptek fel nálunk! Herczeg Kata tanítványai országszerte nagy sikereket értek már el! Betyárfegyvereit mutatta be Herbály András a betyártanodában, majd betyár esketéseket tartott. Csendőrbemutató is volt. Először rendeztünk csikósversenyt! Műsorvezetőnk Bekő Dezső volt, aki a Ceglédi Hagyományéltető Baráti Kör elnöke. Az ő életében 2018-ban a mi Puszta Ünnepe rendezvényünk volt a második műsorvezetése, olyan sikerrel, hogy azóta már szinte minden héten műsort vezet az ország különböző pontjain tartott hagyományőrző rendezvényeken! Segítő műsorvezetője tavaly debütált nálunk, egy ifjú hölgy, Simon Évike többszörös Arany Páva díjas népdalénekes, aki fiatal kora ellenére már Kárpát-medence szerte ismert, mert rendre hozza el a díjakat az énekversenyekről! Ő kisújszállási diák, túrkevei lakos.

A Kisújszállási Lovas Sportegyesület a kezdetektől velünk van, idén is jöttek csodás fogataikkal. Érkeztek még pónik is, és kosfogat is, a MATE Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Karcagi Kutató Intézettől, hajtója: Jenei Albert!

Főzőversenyünk kategóriáiban hungarikum, illetve pusztai ételek készítését vártuk, mellette kun sütemények versenyére is nevezhettek. Az ételeket Molnár Beáta egyesületi alapítótagunk, és a Panoráma Világklub Balmazújvárosi társelnöke által vezetett zsűri bírálta. Társai Domonkos Béla, Horváth Béla, Robert Bodis aranykanalas főzőmester, és Fodor Kálmán önkormányzati képviselő voltak.

Napközben állatsimogató, fogatozás, pónilovagoltatás, kézműves vásár, büfé, jurta, íjászat a Szabad Íjászok Baráti Társaságával, és az Újszászi Hagyományőrző Íjászcsapattal, népi gyermekjátékok várták az érdeklődőket egyesületünkkel, és Vetor Györggyel.

Köszönjük a rendezvényünkhöz nyújtott támogatásokat főtámogatóinknak:

Kisújszállási Városgazdálkodási Nonprofit Kft., Kisújszállás Város Önkormányzata, Bozó Kálmán.

További támogatóinknak:

Andrási Endre, An Chili Garden, Angyal Ferenc, Baloghné Molnár Ildikó, Bekő Dezső, Bihar és Sárrét Hagyományőrző Csoport, Bokorvirág Hagyományőrző Egyesület, Cefredoktor Kft., Ceglédi Hagyományéltető Baráti Kör, Czesznák Dávid, Czibi Máté, Czibiné Diószegi Diána, Csorja József, Csanádi István, Daróczi Erzsébet, Csínos Molnár Imre, Daku Zoltán, Dekor Mini Áruház, Demeterné Csökmei Éva, Demeter Jánosné, Deák János, Deák Diána, Domonkos Béla, Fodor Attila, Fodor Edit, Fodor Eszter, Fodor Kálmán, Forgách Balázs Nemzeti Dohánybolt, Gaál Zsolt Csaba, Galó Zoltán, Győri Attila, Hagyományőrző Kelevézek, Herbály András, Horváth Béla, Jenei Albert, Jakabné Szenczi Ilona, Juhász Péter Autókozmetika, Juhász Zoltán, Kárai Mátyás, Kása Gábor, Kecskésné Herczeg Kata, Kincses Dávid, Kiss Ferenc, Kiss Ferencné és családja, Kisújszállási Lovas Sportegyesület, Kisújszállási Művelődési Központ és Könyvtár, Kisújszállási Gémeskutak Közösség, Kisújszállási Teniszklub, Kocsmár Tamás, Kota Sándor, Kovács István, Kovács János, KunBro Kft., Kun Nándor, Kun Sándor, Ladányi Zsigmondné, Leé Irén, Leé Károly, Leé Károlyné, Leé Marcell, Lengyel György, Lukács Sándor, Lili Butik, Magdi Virágbolt, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Karcagi Kutatóintézete, Makai Edina, Márton Sándor és családja, Mecsei Irén, Mészáros Endre, Molnár Beáta, Monoki Annamária, Monoki Attila, Monoki Petra, Mosonyi Márk, Mónus József László, Mónusné Ruszin Anna Mária, Morgó Csipkeverő Kör, Morgó Hímző Kör, Nagy Ibolya, Nagykun Táncegyüttes, Nagy Károly, Nagy Károlyné, Nádas Lászlóné, Németh Judit, Nyikos Zsuzsanna, ifj. Oláh Tibor, Oláh Tibor, Oláhné Ferencz Ilona, Oláh Tiborné, Pabar György, Papp Lajos, Papp Lajosné, Pápai Istvánné, Pataki Gyula,  Pethe Attila István, Pethe Attila Istvánné, Ponyokai Judit, Pinczés Mónika, Püspöki Anita, Püspöki László, Robert Bodis, Sápi István, Sápi Istvánné, Simon Bernadett, Simon Évike, Simon Kálmán, Somogyi Attila, Somogyiné Keszeli Tímea Anikó, Süveges Ibolya, Szabad Íjászok Baráti Társasága, Szabó Gábor Lajos, Szappanos Tibor, Szarvas Zsolt Tamás, Szántóné Mónus Gabriella, Szepesi Jenő, Szilvás József, Szőnyi Imre, Szűcs Gábor, Szűcs Zsigmond, Tajcs Veronika, Tamics Attila, Tatai Zoltán, Tóth László, Tóth Sándor, Tóth Tünde, Újszászi Hagyományőrző Íjászcsapat, Vadász Annamária és családja, Varga Julianna Erzsébet, Varga Miklós László, Varga Tibor, Vetor György, Vésztői Deák team,  Vidáné Nagy Katalin, Vígh Ágnes, Weldin Zoltán, Vígh Zsigmond és családja.

Külön köszönetünk a Duna Tv „Nyár 22” szerkesztőségének, akik július 19-i élő adásukba hívtak meg minket, rendezvényünket ajánlani.

További programjaink színvonalas megvalósításához szeretettel várjuk támogatóink jelentkezését is, SZJA 1%-át is köszönettel fogadjuk.

Szervezők: Oláh Tibor József alelnök, Fodor Attila elnökségi tag, Szepesi Jenő egyesületi tag

Főszervező: Tóth Tünde, a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület és a Kisújszállási Gémeskutak Közösség elnöke

Az esemény elérhetősége: https://www.facebook.com/events/541836780665146

 

III. Hagyományéltető Gyermeknap

2022. 08. 27. Kisújszállás, Kisgulya-kút

A kisújszállási Kisgulya-kútnál a gyermekeknek mutattuk be a népi hagyományainkat. Simon Évike műsorvezető, és Tóth Tünde a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket. Kiss Ferencné és családja fogata, Tóth János pónifogata, és Monoki Ferenc fogata tiszteletkörei után közös csergetés következett, amit a gyermekek is kipróbáltak Kovács István tagtársunk közreműködésével. István karikás ostor bemutatóját Angyal Ferenc citeraművész műsora követte. Simon Évike nem csak műsorvezetőnk volt e napon, hanem énekelt is több alkalommal. Először duettezett Bo Viktor gyermek énekessel. Viktor önálló műsorában a népdalok mellett retro dalokkal is készült, a jelenlévők örömére. Majd a felnőttek is csatlakoztak hozzájuk. A gémeskút használat bemutatása után az állatok itatása következett. Csoportképet készített Szepesi Jenő tagtársunk a kedves megjelentekről. A deresre húzás idén is népszerű volt. Új ügyességi versenyeinken a kötélhúzáson, és a zsákbafutásban is kipróbálhatták magukat a gyerekek a rönkdobás mellett. Szappanos Tibor és Tóth László hortobágyi csikósbemutatóját követően a gyermekek is felülhettek a lovakra. Napközben népi gyermekjátékaink várták a kicsiket, a kézműves vásárban gyöngygyűrűt is fűzhettek Rajtár Ilonával. A finom ebédről az „Öcsém” csapat és egyesületünk gondoskodott Oláh Tibor alelnökünk vezetésével.

Köszönet támogatóinak:

Főtámogatók: Nagykun Hagyományőrző Társulás, Bozó Kálmán, Präzi-Hungaria Kft.

További támogatók: Andrási Endre, Angyal Ferenc, Bihar és Sárrét Hagyományőrző Csoport, Bo Viktor, Csorja József, Demeter Jánosné, Fodor Attila, Győri Attila, Juhász Attila, Kása Gábor, Kiss Ferencné és családja, Kisúj – Autókozmetika, Kisújszállási Művelődési Központ és Könyvtár, Kocsmár Tamás, Kocsmárné Verbánácz Lídia, Kovács István, Monoki Ferenc és családja, Leé Irén, Leé Károly, Leé Károlyné, Lukács Sándor, Márton Sándor, Mészáros Endre, Molnár Beáta, Nagy Károly, Nagy Károlyné, Németh Judit, Oláh Tibor, Oláhné Ferencz Ilona, Pásztor Ivett, Pethe Attila István, Pethe Attila Istvánné, Rajtár Ilona, Szarvas Zsolt, Sápi István, Sápi Istvánné, Simon Évike, Simon Kálmán, Somogyiné Keszeli Tímea Anikó, Somogyi Attila, Szabó Gábor Lajos, Szappanos Tibor, Szepesi Jenő, Szűcs Zsigmond, Tajcs Veronika, Tamics Attila, Tóth János, Tóth László, Tóth Tünde, Vadász Annamária, Varga Julianna Erzsébet, Varga Miklós, Városgazdálkodási Nonprofit Kft., Vidáné Nagy Katalin.

Szervezők: Oláh Tibor József alelnök, Fodor Attila elnökségi tag, Szepesi Jenő egyesületi tag

Főszervező: Tóth Tünde, a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület és a Kisújszállási Gémeskutak Közösség elnöke

További rendezvényeink megvalósításához köszönettel fogadjuk támogatásaikat, SZJA 1% felajánlásaikat.

Az esemény elérhetősége: https://www.facebook.com/events/364294515840801

 

Betyárportya

2022. 10. 29. Kétpó, Almásy-kastély

Ismét betyárok portyáztak a Nagykunság szélén álló, gyönyörű Almásy-kastélyban! A zajos világtól távol lévő hely ideális búvóhely! Itt szólhatott a karikás ostor, vagy a disznóláb, sőt, az 1848-as 1 fontos ágyúmásolat is, Lukács Sándor hagyományőrző tüzér hadnagy vezényletével! Szó esett Rózsa Sándor szabadcsapatáról is, amely 1848. október 13-án alakult meg, fegyvereik közül egy eredetit is bemutatott Herbály András a Betyártanodájában, több betyárfegyver mellett. Betyár esketésre is sor került, az Orosz házaspár erősítette meg egymásnak tett fogadalmát András közreműködésével. Ahol betyár jár, ott a csendőrök is megjelennek, Mosonyi Márk és Szilvás József bemutatójából sok érdekességet megtudhattak a résztvevők. A betyárok eszközei közül a nemzeti értékké nyilvánított csikóbőrös kulacsot, és a hungarikummá lett karikás ostort Márton Sándor pásztorhagyományőrző bőrműves mester mutatta be. Régi, feledésbe merült hangszereket szólaltatott meg, és mutatott be a betyárdalok mellett a Hagyományőrző Kelevézek, Pechnig Rezső és Pechnigné Éva. A csodálatos kastélyt dr. Slezákné Rapai Edina, az egyik tulajdonosa mutatta meg bejárás keretében. Mesélt az épület történeteiből is, megtudhatták az érdeklődők, hogy gróf Almásy Dénes építtette a lányának hozományként a vadászkastélyt, amely már 1848-ban is állt, és a szabadságharccal kapcsolatos találkozókat is tartottak itt. Az ebédet követően közös csergetéssel emlékeztek a karikás ostorral rendelkezők Rózsa Sándor szabadcsapatára, az 1848/49-es szabadságharc résztvevőire, és Oszter Sándor Jászai Mari-, és Kossuth-díjas színművészre, aki megformálta Rózsa Sándort az 1971-ben bemutatott televíziós sorozatban, és tavaly, ezen a napon hunyt el. Kovács István, a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület tagja is bemutatta a karikás ostor használói tudományát. A betyár lovasokat a Vésztői Deák Team csikós bemutatója idézte meg. A csapat tagjai Deák János, Deák Diána, Kincses Dávid, és Deák Rikárdó voltak, lovaik pedig Berettyó, Bogár, Szikra és Cuki. Velük érkezett Czesznák Dávid karikás ostor forgató, aki több ostorral csergetett egyszerre. De, volt ott még asszonyverés, népi gyöngyfűzés Rajtár Ilona népi iparművésszel, bőrműves foglalkozás Márton Sándor és Vadász Annamária pásztorhagyományőrző bőrműves mesterekkel, kézműves vásár, és népi gyermekjátékok is! A tombola fődíját, Tóth Tünde festőművész Kanca című festményét Kozák Zsuzsanna és fiai nyerték.

A jó hangulatú rendezvényről Szepesi Jenő vezetésével csoportkép is készült. Kövecses Zsolt pedig 100 évvel ezelőtti stílusú felvételeivel örökítette meg a portyát.   

A műsort Tóth Tünde, a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület elnöke vezette.

A rendezvény az SZJA 1% felajánlásokból, és a támogatók hozzájárulásával valósult meg.

Köszönet a felajánlóknak, és a NAV-nak! Köszönet a támogatóknak: Almásy Kastély, Panzió és Rendezvényház, dr. Slezákné Rapai Edina, Kozák Zsuzsanna, Andrási Endre, Bihar és Sárrét Hagyományőrző Csoport, Csorja József, Fodor Attila, Kása Gábor, Kocsmár Tamás, Kovács István, Leé Irén, Leé Károly, Leé Károlyné, Lukács Sándor, Márton Sándor, Mészáros Endre, Molnár Beáta, Nagy Károly, Nagy Károlyné, Németh Judit, Oláh Tibor József, Pethe Attila István, Pethe Attila Istvánné, Rajtár Ilona, Szarvas Zsolt, Sápi István, Sápi Istvánné, Somogyiné Keszeli Tímea Anikó, Somogyi Attila, Szabó Gábor Lajos, Szántóné Mónus Gabriella, Szepesi Jenő, Tajcs Veronika, Tamics Attila, Tóth Tünde, Vadász Annamária, Varga Julianna Erzsébet, Varga Miklós László.

Főszervező: Tóth Tünde, a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület és a Kisújszállási Gémeskutak Közösség elnöke

Az esemény elérhetősége: https://www.facebook.com/events/674370443838928

2023. 07. 22. VI. Puszta Ünnepe, Kisújszállás, Kisgulya-kútja

MEGHOSSZABBÍTOTTUK a határidőt! Főzőcsapatok, süteményversenyre nevezők és kézműves árusok jelentkezését 2023. 07. 18-ig várjuk!

A rendezvényt Tatai Zoltán emlékének ajánljuk.

Kisújszállás, Kisgulya-kút 4201-es főút 9-10 km szelvény

  8:00 Pusztai ételek, kun sütemények versenye

  8:30 Kisgulya-kút koszorúzás, emlékezés Papp Zsolt ötletgazdára, Bugyik Endre Shetland pónitenyésztőre, Tatai Zoltán támogató tagtársra, és Kiss Ferenc fogatosra, közös csergetés

  8:55 Himnusz, székely himnusz, köszöntő: Simon Évike, Lukács Sándor műsorvezetők, Gelei Tamás mesterszakács, zsűri elnök

  9:05 Díszlövés 1848-as ágyúmásolattal, a Nemzet Zászlaja hitelesített darabja bemutatása – Lukács Sándor hagyományőrző tüzér hadnagy

  9:10 Lovas fogatok tiszteletköre

  9:15 Angyal Ferenc citeraművész és Tóthné Czinder Valéria énekes

  9:30 Hagyományőrző Kelevézek

10:00 Csikóbőrös kulacs és karikás ostor bemutatása – Márton Sándor pásztorhagyományőrző bőrműves mester

10:15 Juhász Zoltán néptánc

10:25 Karikás ostor bemutató – Kovács István

10:30 Deresre húzás

11:00 Vésztői Deák Team csikósbemutató

11:30 Kisújszállási Lovas Sportegyesület

11:40 Gémeskút használat bemutató, állatok itatása

12:00 Ebéd

13:00 Csoportkép készítés, vízhúzó verseny

13:30 Simon Évike többszörös Aranypáva díjas népdalénekes

13:45 Vésztői Deák Team csikósbemutató

14:25 Főzőverseny, süteményverseny eredményhirdetés

14:45 Cifraszűr mustra, népviselet bemutató

15:00 Hungarikum tárogató – Vesztergám Miklós tárogatóművész

15:40 Szent István kardjától a huszárok szablyájáig – Bakcso Egyesület harci bemutatója a jurtánál

16:10 Néptánc – Vadász Annamária és Ujj Imre Milán

16:15 Rönkdobó verseny, petrencerúd-tartó verseny, szalmabálagörgető verseny

17:30 Sárréti Csikósok bemutatója

18:00 Mónus József többszörös világrekorder tradicionális harci-, cél-, és távlövő íjász

18:45 Eredményhirdetés, tombolasorsolás

 

NAPKÖZBEN:

9:00-12:00: Kézműves foglalkozások: ostorfonás, bőrművesség Márton Sándor pásztorhagyományőrző bőrműves mester, szűrhímzés Pápai Istvánnéval

9:00-től, büfé, deres, fogatozás, hagyományéltető betyárok, csendőrök, zsandár, lovagoltatás, népi gyermekjátékok a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesülettel, kézműves vásár, nádkunyhó

A Bakcso Egyesület jurtájánál viseletpróba, íjászat, történelmi fegyverbemutató. Meglepetések!

 

Főzőcsapatok, süteményversenyre nevezők és kézműves árusok jelentkezését 2023. 07. 15-ig várjuk! Információ:

Tóth Tünde +36 20 3715796
https://www.facebook.com/tunde.toth.73157
pasztortuzhagyomanyelteto@gmail.com
https://www.facebook.com/events/175427188636650

Főtámogató: Bozó Kálmán

Köszönettel fogadjuk a támogatók felajánlását a tombolához, versenyek díjazásához, a rendezvény megtartásához!

 

2023. 07. 23., 10:00, IV. Hagyományéltető Gyermeknap,  Kisújszállás, Kisgulya-kútja

 10:00 Himnusz, Székely Himnusz, Köszöntő, Simon Évike és Lukács Sándor műsorvezető, Tóth Tünde a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület elnöke

10:05 Fogatok tiszteletköre

10:10 Díszlövés 1848-as ágyúmásolattal, a Nemzet Zászlaja hitelesített darabja bemutatása – Lukács Sándor hagyományőrző tüzér hadnagy

10:15 Közös csergetés a betyárokkal

10:20 Kovács István karikás ostor bemutatója

10:25 Angyal Ferenc citeraművész és Tóthné Czinder Valéria énekes

10:40 Herbály András betyáros furfangjai

11:00 Vésztői Deák Team csikós bemutatója

11:30 Gémeskút használat bemutató, állatok itatása

12:00 Csoportkép készítése, ebéd

13:00 Deresre húzás

13:40 Simon Évike többszörös Arany Páva-díjas népdalénekes

14:00 Herbály András – Betyártanoda, betyáresketés

14:30 Bo Viktor

15:00 Gyermek rönkdobó verseny, kötélhúzás, zsákban futás

15:30 Eredményhirdetés, tombolahúzás

 

NAPKÖZBEN: Büfé, deres, fogatozás Kiss Ferencné és családja, Kisújszállási Lovas Sportegyesület, pónifogatozás, betyárok, kézműves vásár, népi gyermekjátékok a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesülettel

Kézműves árusok jelentkezését 2023. 07. 16-ig várjuk!  

Információ:

Tóth Tünde +36 20 3715796
www.facebook.com/tunde.toth.73157
pasztortuzhagyomanyelteto@gmail.com
https://www.facebook.com/events/1216383322343119/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22your_upcoming_events_unit%22%2C%22surface%22%3A%22bookmark%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%7D
www.pasztortuz.eu

Főtámogató: Bozó Kálmán

Köszönettel fogadjuk a támogatók felajánlását a tombolához, versenyek díjazásához, a rendezvény megtartásához!