Tevékenységek

Minden itt kezdődött el.

Megérkezett az egyesület mikulása. Bugyik Endre pónifogatával sok örömet szerez ma a gyerekeknek

II. Puszta Ünnepe 2019. 07. 20. Kisújszállás, Kisgulya-kút
A tavaly felújított gémeskút idén új gémet kapott. Az ország számos pontjáról érkező hagyományőrzők együtt ünnepelték azt a nagyszerű értékmentő munkát, amit Bozó Kálmán tulajdonos végzett itt kollégáival, a Kisújszállási Gémeskutak Közösséggel és a nemrég bejegyzett Pásztortűz Hagyományéltető Egyesülettel.
Reggel csergetéssel ébresztették a várost, a Villanyháztól a Dózsa György utca-Pólya utca útvonalon, a menetet a Kisújszállási Lovas Sportegyesület fogatai kísérték.
Bekő Dezső műsorvezető, a Ceglédi Hagyományéltetők Baráti Köre elnöke köszöntötte a résztvevőket a Kisgulya-kútnál, majd a pusztai ételek főzőverseny zsűri elnöke Rácz Lajos, az Echo Tv séfje, a Kunszövetség tagja, mondta el a köszöntőjét. A zsüri másik tagja Gelei Tamás kunhegyesi séf volt.
Bugyik Endre, a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület tagja pónifogatával tette meg a nap első tiszteletköreit a kút körül, majd a Székely Himnuszt énekelték el közösen Ágh Zsuzsanna népdalénekessel.
A ’48-as Olvasókör Férfi Dalárdája, Angyal Ferenc citeraművész kíséretében pásztornótákat énekelt.
A Kisgulya-kút névtáblát Bozó Kálmán tulajdonos, és Papp Zsolt hagyományéltető betyár, a tábla alkotója leplezte le.
A táblával az egykori kútásókra emlékeztek, Paszternák Jánosra és brigádjára, továbbá az egykori Kisújszállásiak pusztai életére, és az állattartókra. A koszorúkat Bolyós Katalin, a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület tagja, és a Magdi Virágüzlet készítette el, amelyeket Pogács Tivadar és Molnár Beáta, szintén az egyesület tagjai, helyezték el. A Furta Értékeinek Megőrzése Csoport nevében Lukács Sándor elnök koszorúzott. A Bakonyi Betyárok Nemzeti Egyletének kenyerét és sóját Szerencse János adta át Papp Zsoltnak, a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület alelnökének. Lukács Sándor, a Furta Értékeinek Megőrzése Csoport elnöke pedig zászlót adományozott az egyesületnek, amelyet Tóth Tünde elnöknek adott át.
A kiskunfélegyházi Juhász Zoltán botos táncot adott elő.
A budapesti Hagyományőrző Kelevézek rég feledésbe merülő népi hangszereket szólaltattak meg.
A „II. Puszta Ünnepe” rendezvény célja a pusztulóban lévő gémeskutak megmentésére való figyelem felhívása mellett, a régi pusztai élet néhány pillanatának megelevenítése. A puszta elengedhetetlen része volt az állattartás. A Kisújszállási Lovas Sportegyesület 4 fogattal érkezett, Tóth Brigitta vezetésével. A tagok közül bemutatkozott: Herczeg Gyula: egyedileg készített gumis kocsival,
magyar félvér lovaival. Szilágyi Lukács: Szűcs István kisújszállási lakos kezei által készített fa hintóval.
Szabó Csaba egyedi gyártású maratonkocsival, lipicai félvér lovaival, Vígh Zsigmond és családja magyar félvér lovakkal. A délelőtt folyamán fogatozhattak velük is a kedves érdeklődők.
A Vésztői Deák Team, Deák János és gyermekei, Patrícia és Dániel csikósbemutatója nagy sikert aratott. Az ország számos pontján megfordultak már bemutatójukkal. Lovaik: Szikra, a lipicai félvér deres, Matróz, a nóniusz, és Pedro, az angol telivér alkották a csapatot.
Papp Zsolt, a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület tagjai által készített fokosokat adott át két barátnak és az egyesület betyár tagjainak.
A vízhúzó versenyt nagy érdeklődés övezte. 1 perc alatt az urak közül Bora György húzta fel a legtöbb vizet, nyereménye egy karikás ostor, Márton Sándor tiszacsegei mester adományának köszönhetően, a hölgyek közül pedig Molnár Beáta agancsos korbácsot nyerhetett, Pozsa Sándor tiszatenyői ostorfonó mester jóvoltából. A csoportkép idén sem maradhatott el.
Meglepetésekben sem volt hiány a rendezvényen, együtt ünnepelték a 8 éves Együtt Ramóna Kiara, és a 66 éves Márton Sándor születésnapját. Ujj Mária Tünde népdalénekes köszöntötte őket énekével. A tavalyi Puszta Ünnepén történt leánykérést Chriszt László részéről, idén házasodás kísérte, menyasszonyával, Vida Henriettel Herbály András mezőtúri hagyományéltető betyár eskette össze. Szegedről Publik Antal előadóművész, Vass Ildikó népdalénekes, Fazakas János református presbiter és Zetényi Csukás Ferenc író, a Horthy Miklós Társaság elnöke hozta el a kiskunok üzeneteit, dalait, regéit. Ferenc rokona a kisújszállási születésű Csukás István Kossuth-díjas írónak.
A főzőversenyt a Karcagi Birkafőzők Egyesülete nyerte, Molnár Józseffel az élen, díja a Tiltott Csíki Sör és a Dekor Mini Áruház felajánlása, 2. helyezett a Bereki Fakanálforgatók Németh Zoltán vezetésével, 3. A Magyar Közútkezelők Kisújszállási csapata lett, Széll Sándor vezetésével. A 2. és 3. helyezettek Csillag Sándor egyéni vállalkozó, és a Szécsi Hús-Hentesáru felajánlásait nyerték. A zsűri különdíjakat is adott a további főzőcsapatoknak, a kupákat, érmeket Molnár Beáta ajánlotta fel.
Délután a petrencerúd-tartó versenyen és a rönkdobó versenyen mérhették össze az erejüket a jelentkezők. A hölgyek közül Takács Éva bizonyult a legjobbnak, ő kürtöt nyert, amelyet Papp Zsolt kisújszállási hagyományéltető betyár készített, férfi kategóriában pedig Győri Attila vihetett el egy fokost, amely szintén Zsolt keze munkáját dicséri. A rönkdobó verseny díját szintén Győri Attila nyerte, amely a Kis-Új-Lap Kft. által felajánlott falióra, a hölgykategória nyertese Maszik Orsolya, ő ajándékcsomagot kapott.
A Karcagi Talpas Íjász Egyesülettel az íjászatot lehetett kipróbálni, és bemutatót is tartottak.
Ágh Zsuzsanna Bérről érkezett Palóc népdalcsokrát átnyújtani, a kisszállási Kunsági Bogár Bálinttal Rózsa Sándor nyomában járhattak az érdeklődők.
A mezőtúri Herbály András Betyártanodájában a fegyvereké volt a főszerep, közreműködött Túrkevéről Pabar György betyár, és a kisújszállási Kovács István gulyás.
Mónus József többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjász, a Fehér Farkas, a Magyar Kultúra Lovagja, Hajdúnánásról érkezett feleségével, a szintén többszörös világrekorder Mónusné Ruszin Anna Máriával. József beszéde után 150 méterről lőtt célba nyilaival. A tombolasorsolásra is
felajánlott egy világrekorderi címet szerzett nyilat. A tombola két másik fődíját, az ágaprítót, és a kézi motoros fűrészt a Városgazdálkodási Nonprofit Kft. jóvoltából vihették el a boldog nyertesek.
Az érdeklődők napközben fogatozhattak Bugyik Endre pónijaival, volt gyöngyfűzés Heringné Ilikével, népi gyermekjátékok a Ceglédi Hagyományéltető Egyesülettel, ahol a legügyesebbek plüssjátékokat nyerhettek, amelyeket Pintér Timi művésznő ajánlott fel, aki a TV2 csoport zenei csatornájának, a Zenebutiknak énekes sztárja. Az adományt Lukács Sándor, a Furta Értékeinek Megőrzése Csoport vezetője hozta el. Az állatsimogatóban magyar kacsákat láthattak. Pozsa Sándor ostorfonó tartott bemutatót, és a kézműves kirakodó vásárban mindenki talált magának vásárfiát. Papp Zsolt a deresét
is elhozta. Aki rosszalkodott, meggyűlhetett a baja a csendőrökkel is, akik Rákóczifalváról érkeztek.

Köszönet a támogatóknak!
Főtámogató: Bozó Kálmán
Támogatók: Aktív Rádió, Chiovini Galéria, Kisújszállás Város Önkormányzata, Kisújszállási Városgazdálkodási Nonprofit Kft., Kisújszállási Művelődési Központ és Könyvtár, Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóságának Kisújszállási Mérnöksége, Mónus József, Rácz Lajos, az Echo TV séfje, a Kunszövetség tagja, Gelei Tamás séf Kunmadaras, Kisújszállási Lovas Sportegyesület, Bugyik Endre, Ceglédi Hagyományéltetők Baráti Köre Bekő Dezső vezetésével, Pintér Timi művésznő a TV2 csoport zenei csatornájának, a Zenebutiknak énekes sztárja, Furta Értékeinek Megőrzése Csoport Lukács Sándor vezetésével, Karcagi Talpas Íjász Egyesület, Kőváriné Dézsi Mária, ’48-as Olvasókör Férfi Dalárdája, Angyal Ferenc, Monoki Imre, Hagyományőrző Kelevézek, Nagy Ibolya, Demeter Jánosné, Effektív Közösségekért Egyesület, Márton Sándor, Pozsa Sándor, Papp Zsolt, Papp Tímea, Papp Eszter, Pogács Tivadar, Pogács Gréta, Szigetiné Huszti Piroska, Chriszt László, Vida Henriett, Takács Kristóf Zénó, Bolyós Katalin, Szabari László, Monoki Imre, Nagy Károly, Nagy Károlyné, Győri Attila, Szepesi Jenő, Oláh Tibor, Fodor Attila, Fodor Edit, Fodor Eszter, Csorja József, Molnár Beáta, Ágoston Csaba, Balogh Zsolt, Somogyi Tamás, Varga Julianna Erzsébet, Mészáros Endre, Kása Gábor, Nagy István Zoltán, Hering Istvánné, Szűcs Zsigmond, Publik Antal, Vass Ildikó, Fazakas János, Zetényi Csukás Ferenc, Ágh Zsuzsanna, Bodó János, Kunsági Bogár Bálint, Herbály András, Pabar György, Kovács István, Széll Zoltán, Szilágyi Lukács, Vésztői Deák Team, Deák Csavar Barkácsbolt, Kisúj Travel Kft., Kis-Új-Lap Kft., Magdi Virágüzlet, Daróczi Erzsébet, Újszállási Rácz Lajos, Pinczés Mónika, Pocsai Gábor, Posztós Lászlóné, Kubicsek Gyula, Kőváriné Dézsi Mária, Magdi Virágbolt, Szécsi Hús Hentesáru, Kelemen József Dohánybolt és Fagylaltozó, Karitatív Önkéntesek Kisújszállási Egyesülete, Forgács Balázs Nemzeti Dohánybolt, Copyland Papír-Írószer, Julcsi Ajándék Üzlet, Tiltott Csíki Sör, Dekor Mini Áruház, Csillag Sándor egyéni vállalkozó, a Szécsi Hús-Hentesáru, Püspöki Anita, Kisújszállási Lövészklub, Papp Lajos, Papp Lajosné, Adamecz Mariann, Seress Zoltán, Galó Zoltán, dr. Monoki Elek, Balogh Zsolt, és a névtelen támogatók.
Szervezők: Oláh Tibor, Papp Zsolt, Szepesi Jenő
Főszervező: Tóth Tünde, Kisújszállási Gémeskutak Közösség és Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület elnöke